Commerciële- of Proforma factuur

Wanneer u een douane plichtige zending heeft, moet u naast een volledig ingevulde vrachtbrief ook altijd een commerciële factuur of proforma factuur aan de zending toevoegen. Om uw zending zo snel mogelijk door de douane te laten gaan is het belangrijk dat de commerciële factuur of proforma factuur volledig en correct is opgesteld. Dit omdat op basis van de factuurgegevens de invoer- of uitvoeraangifte wordt opgemaakt en ook de douaneautoriteiten deze informatie nodig hebben om mogelijke belastingen en invoerrechten te kunnen bepalen. Kortom, met een juist ingevulde factuur helpt u vertragingen te voorkomen.

Hoe stel ik een commerciële- of proforma factuur op?

Om u te helpen eenvoudig een commerciële- of proforma factuur op te stellen, hebben wij voor u twee templates opgesteld. Deze templates zijn uitsluitend bedoeld als richtlijn voor u als klant. Het invullen van de commerciële- of proforma factuur is de verantwoordelijkheid van de partij die de factuur ondertekend.

Commerciële factuur

Wanneer u een douaneplichtige zending hebt die bestemd is voor commerciële doeleinden, dan heeft u een commerciële factuur nodig.

Proforma factuur

Wanneer u een douaneplichtige zending hebt die niet bestemd is voor commerciële doeleinden, bijvoorbeeld samples, een persoonlijk cadeau of onderdelen voor reparatie, dan volstaat in de meeste gevallen een proforma factuur.