Afmetingen, Gewicht en Volume

Volumegewicht

Voor veel van onze services wordt de hoogte van het verzendtarief mede bepaald door de hoeveelheid ruimte die uw zending inneemt. Dit noemen wij het volumegewicht van uw zending. Het volumegewicht wordt berekend doormiddel van de afmetingen van uw zending te delen door een volumefactor. De volumefactor hangt af van de service en het netwerk waarmee u uw zending verstuurd. De volumefactor die van toepassing is wordt aangegeven in ons boekingssysteem of kunt u terugvinden in uw persoonlijke tarievengids. Nadat het volumegewicht is berekend wordt deze vergeleken met het werkelijke gewicht om vast te stellen welke het grootst is. Het hoogste gewicht wordt gebruikt om uw verzendtarief te berekenen.

Services waarbij het volumegewicht van invloed is op het verzendtarief:

  • Next Flight Out
  • Special Express
  • Express
  • Economy Express
  • Vracht

Hoe bereken ik het volumegewicht?

Om het volumetrisch gewicht van uw zending uit te rekenen gebruikt u de volgende formule: 

Lengte (cm) x Breedte (cm) x Hoogte (cm) / volumefactor = het volumetrisch gewicht. De volumefactor die van toepassing is wordt aangegeven in ons online boekingssysteem of kunt u terugvinden in uw persoonlijke tarievengids.

Voorbeeld berekening volumegewicht met een volumefactor van 5000: 

Lengte: 50 cm
Breedte: 40 cm
Hoogte: 30 cm
Volumefactor: 5000
50*40*30/5000= 12kg

        
U vermenigvuldigt de lengte met de breedte en de hoogte en deelt het totaal door de volumefactor (in dit geval 5000) om het volumegewicht te bepalen. 

3365 170 20 20doosje 20met 20afmeting 20pijltjes%20(2)

Maximale afmetingen en gewichten

Voor iedere service en/of bestemming gelden er verschillende maximale afmetingen en gewichten per pakket, pallet en/of zending. Zo geldt er bijvoorbeeld een maximaal laadgewicht per voertuig en gelden er maximale afmetingen en gewichten voor verschillende type netwerken. Wanneer een zending groter of zwaarder is, is dit vaak op te lossen doormiddel van een lengte of gewichtstoeslag. Deze toeslag is om de kosten te dekken voor extra manuele werkzaamheden. Ook kan het voorkomen dat er een speciaal voertuig voor een grote of zware zending ingezet moet worden. 

In de meeste gevallen worden de maximale afmetingen, gewichten en eventuele toeslagen tijdens het boeken van uw zending automatisch door ons systeem aangegeven. Wanneer u vooraf wilt weten of uw zending te groot of te zwaar is, kunt u dit ten alle tijden opvragen bij onze customer service.